Føj til Foretrukne

Javascript DHTML Tree Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

in-historiam.dk

 

en Danmarks-Krønike
Dannebrog og nabolandenes flag Home

Oral History

Metode til indsamling af historisk information ved interview af almindelige mennesker.

Den "private" historieskrivning
Oral History opfattes ofte som den almindelige borgers historieskrivning fordi det er private mennesker som fortæller deres historie imodsætning til den officielle som oftest er baseret på statsligt kildemateriale - eller i hvert fald på den herskende klasses materiale.

Indsamlingen
Det er væsentligt at forberede anvendelsen af Oral History - netop fordi det drejer sig om at indsamle data der ikke umiddelbart eksisterer i tilgængelig form. Men der er intet formkrav til indsamlingsmåden, - det kan foregå som et interview, en struktureret samtale, i form af en dagbog eller nedskrevet fortælling.

Resultatet kan altså foreligge både skriftligt, auditivt og i form af en billedoptagelse (film, video etc). Samtiden og eftertiden får hermed et væsentligt datamateriale om mennesker, deres leveforhold, deres kultur og deres fortællinger om konkrete hændelser.

Anvendelsen
Men i det øjeblik dataindsamlingen er sket, så har historikeren et materiale der kan defineres som en historisk kilde. Hvordan historikeren vil anvende kilden, afhænger af historikeren - det er argumentet for anvendelsen som er afgørende. Data etableret ved anvendelse af Oral History er principielt set kildemateriale som alt andet kildemateriale, og historievidenskabens kildebegreb skal anvendes.

Forskellen på Oral History og andet kildemateriale
Den afgørende forskel på data etableret i kraft af Oral History og traditionelt kildemateriale er at vi her får adgang til at arbejde med et betydeligt mere omfangsrigt materiale hvor det også er muligt at kvantificere materialet på en helt anden måde end man normalt kan med kildemateriale.

Forrige side
Første side i dette afsnit
Næste side

 

 

 

Forrige side
1807.dk
Portal om dansk historie
bopa.modstandskampen.dk
Første side i dette afsnit